A bélflóra és az étrend hatásai az idegrendszer működésére és a mentális egészségre. Szakirodalmi áttekintés

pdf-iconSzigetvári Krisztina
SZTE Pszichológiai Intézet

Számos kutatás rámutat a bélflóra szerepére a mentális egészség és a kognitív képességek befolyásolásában. A vizsgálatok eredményei bemutatják, hogy az étrendünk hatással van a bélflóránkra és ezáltal a mentális állapotunkra is. A kutatási eredmények feltárása fontos szerepet játszik a mentális problémák, mint például a szorongás és a depresszió, a gyermekek idegrendszeri fejlődés zavarai, valamint az időskori neurodegeneratív betegségek megértésében. Kutatásom során olyan vizsgálatok eredményeit foglalom össze, amelyek a bélflóra idegrendszerre gyakorolt hatásait vizsgálják, valamint azt, hogy az étrendünk hogyan befolyásolja a bélflóránkat és a mentális állapotunkat. A vizsgálatok eredményei alapján a bélflóránk állapota hatással van a depresszióra, a szorongásra, a kognitív képességeinkre. A bélflóra egyensúlyának felborulása hozzájárulhat az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásához, valamint gyulladásos folyamatokat válthat ki, ami depressziós tüneteket okozhat. A teljes értékű növényi élelmiszereken alapuló táplálkozás elősegíti a bélflóránk egyensúlyának fenntartását, a feldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása pedig hozzájárul a bélflóra egyensúlyának felborulásához.

Kulcsszavak: bélflóra, mikrobiom, étrend, depresszió, szorongás, idegrendszer

[hr/]

English abstract

Effect of the Gut Microbiome on the Nervous System and Mental Health

Many studies show that the gut microbiome affects cognitive abilities and mental health. The results of these studies present that our diet influences the state of our gut flora, and through these processes it has an impact on our mental state as well. Discussing these results plays an important role in understanding mental health conditions such as depression and anxiety, neurodevelopmental disruptions of children and neurodegenerative diseases of the elderly. In my review I summarize the results of studies examining the effect of the gut flora on the human nervous system and of our diet on our gut and mental state. The results of these studies indicate that the gut microbiome affects depression, anxiety and our cognitive skills. Imbalance of the gut microbiome may contribute to the development of Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease and may elicit inflammatory processes which contribute to the development of depressive symptoms. A whole food-plant based diet aids in maintaining the balance of our gut flora, while regular consumption of processed food contributes to the disruption of this balance.

Keywords: microbiome, diet, depression, anxiety, nervous system

« Vissza a tartalomjegyzékhez